Pressrum

Följ Studentum Sverige

Både skrivkramp och kreativitet som författare

Blogginlägg   •   Maj 15, 2017 17:08 CEST

Så här är det att jobba som författare

Dela med dig av det du skriver, läs andras texter och hoppa på en skrivkurs. Det är tre tips författaren Gunnar Ardelius ger till dig som har skrivdrömmar.
Att få vara kreativ och göra det man älskar är fantastiskt, säger han.

Det finns egentligen inga utbildningar för dig som vill bli författare som garanterar jobb. Yrket kan vara ekonomiskt osäkert och innebära utmanande perioder med skrivkramp och isolerat arbete. Men yrket är även kreativt, utvecklande och lärorikt. Du får jobba med det du älskar och i kroppen känner att du måste göra.

Så beskriver Gunnar Ardelius författaryrket. Han är förutom författare även översättare och ordförande i Sveriges Författarförbund och debuterade 2006 med ungdomsromanen Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Sedan dess har han hunnit släppa flera böcker, den senaste är Vill ha dig så illa, en bok från 2014.

- Det har gått bra, det har det. Att få gå djupt in i sig själv och språket och göra det man älskar på arbetstid är fantastiskt, men det finns både positiva och negativa delar med jobbet, upprepar han.

Han konstaterar att inkomsterna generellt både är låga och osäkra och att det kan vara väldigt stor press på grund av det.

- Man måste även vara väldigt disciplinerad och skapa rutiner i sitt arbete.

”Skriv på oavsett hur det känns”

Själv har hans arbetsrutiner sett lite olika ut genom åren. Tidigare hade han ett kontor han gick till varje morgon och han har även haft en ”skrivarlägenhet” tillsammans med en kompis. Idag skriver han på sina böcker hemma, under de lediga timmar som finns mellan jobbet på Författarförbundet och pusslet av hämtning och lämning på dagis och andra vardagsbestyr.

- Man kan väl säga att jag hinner skriva lite i perioder, men mitt jobb som representant för andra författare går ju hand i hand med författaryrket.

På frågan om skrivandet alltid flyter på skrattar Gunnar till.

- Nej, det gör det verkligen inte. Ibland går det trögt, men man får lära sig att det bara är att skriva på oavsett hur det känns.

Dela med dig av dina texter!

Att skriva och ge ut böcker var till en början endast en dröm för Gunnar. Det kändes långt från att vilja bli författare till att faktiskt bli det. Han berättar att det var under litteraturvetenskapsstudierna i Lund som han på allvar insåg att han inte bara ville läsa andras texter, utan skriva själv. För att utveckla sitt skrivande gick han flera skrivkurser, bland annat på folkhögskolan Biskop Arnö i Stockholm.

- De tre första böckerna skrev jag under den tid då jag gick de olika skrivkurserna, säger han.

Vad har du för tips till studenter som har drömmar om att skriva?

- Att söka kontakt med andra som skriver och dela med sig av texterna. Det är läskigt men också väldigt bra – plus att man får läsa mycket. Skrivkurser är också ett bra sätt att utveckla sitt skrivande. 

Hitta din författarutbildning här!

Artikeln publicerades i Studentumguiden 2016.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera