Pressrum

Följ Studentum Sverige

Bli grym på vad som helst

Blogginlägg   •   Jul 11, 2017 11:29 CEST

Tipsen på hur du blir hundra procent grym!

Om underbarnet Mozart hade levt idag hade han klassats som medioker bland dagens hårt tränade, unga pianister. Idag vet forskare mer om vad som krävs för att bli grym på något – och hur vi kan uppnå framgång inom vad som helst.

10 000 timmar. Det är vad du behöver lägga ner på någonting för att prestera på elitnivå. Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida University, har studerat olika personers banor i livet och kommit fram till följande:

  • Övning ger verkligen färdighet

Ju mer tid du lägger ner på något, desto bättre blir du!

  • Gör något du älskar!

Om du inte älskar det du gör är det osannolikt att du kommer lägga ner tillräckligt mycket tid på det för att faktiskt bli grym.

  • Lista dina bedrifter

Idag lever många med föreställningen om att du måste ha talang för att kunna lyckas inom något. Forskning visar nu att det inte är så. Framgången ligger i övningen och din beslutsamhet. Naturligtvis underlättar det om du har en fallenhet för det du vill bli grym på, men det är inte avgörande.

Mikaela Aare arbetar som karriär-vägledare och driver företaget Vägledningsverkstan där hon vägleder personer som söker utbildning och arbete oavsett var i livet de befinner sig. Hon vet att många personer har mycket mer potential än vad de själva tror.

– För att inse hur bra du faktiskt är brukar jag tipsa de jag träffar om att göra listor! I det vardagliga livet är det så lätt att fokusera på det dåliga. Skriv ner 10–15 saker du faktiskt gjort jäkligt bra den senaste månaden! Du kommer att bli imponerad av dig själv, säger hon.

  • Följ inte strömmen

Mikaela understryker vikten av att våga testa olika saker. Om du hoppar av en utbildning är det aldrig ett misslyckande – snarare tvärtom!

– Att veta vad som inte är rätt är minst lika viktigt som att veta vad som är det, säger hon. Att våga hoppa av en utbildning eller byta bransch är en styrka. Du följer inte strömmen, du gör din grej! Det är viktigt att påminna sig själv om det.

Att det är viktigt att känna passion för det du gör är ingen myt. Mikaela möter många som pratar om vad andra tycker om deras utbildningsval eller yrkesval, men det spelar egentligen ingen roll. Du ska göra något som får dig att må bra och som du tycker är roligt.

– Det kan ibland vara svårt att veta exakt vad som får dig att bli peppad. Men jag brukar ställa frågan: Vad får dig att känna ”Wow, nu är jag inne i ett bra flow!” och ”Nu känner jag ett härligt driv!”. Där finns svaren du söker, säger hon.

  • Ingenting är definitivt

Valet av utbildning kan för många kännas övermäktigt och som det viktigaste valet i ens liv, något som Mikaela vill avdramatisera.

– Det kommer alltid kännas som att det val du har framför dig är det viktigaste du kommer att göra. Det kändes säkert likadant när du valde gymnasium, och sen visade det sig att det inte var så slutgiltigt som du först trodde.

– Det enda vi vet om framtiden är att vi inte kan planera den, säger hon.

– Samhället förändras hela tiden och det dyker alltid upp nya jobb och nya möjligheter. Ingenting är så definitivt som det kanske verkar. Det är aldrig för sent att byta bana och hitta din inneboende potential! 

Mikaelas tre tips för dig som vill byta bana

1. Gör en lista med saker du brinner för, dina intressen och kompetenser. Det gör ingenting om det blir väldigt brett. Det är viktigt att du gör listan själv och inte utgår ifrån vad andra säger att du är bra på eller borde göra.

2. Prata om listan med nära och kära och bolla idéer. I det här skedet är det jättebra med tips.

3. Sortera ut utbildningar och potentiella yrken du är intresserad av, med hjälp av det du kommit fram till. Träffa en karriärvägledare som kan hjälpa dig med en action plan. 

Fler karriärtips? Kolla in senaste numret av Studentums Framtidsguide här!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera