Pressrum

Följ Studentum Sverige

Därför ska du låta din hjärna vila över jul

Blogginlägg   •   Dec 12, 2016 11:51 CET

Ta vara på julledigheten för att vila upp din hjärna och fylla på med ny energi

Det är inte bara vintermörkret, de tidiga mornarna och julklappshetsen som gör oss trötta. En termins stress, tentaplugg och långdragna seminarier tar också ut sin rätt. Här är anledningarna till att du ska sätta böckerna på hyllan och låta din hjärna vila över jul.

1. Återhämtning i form av vila och reflektion behövs för att sänka kroppens stresshormon kortisolet. Långvariga höga nivåer av kortisol är hälsoskadligt och kan leda till försämrat immunförsvar, högt blodtryck, magbesvär och hjärt-kärlsjukdomar.

2. Den medvetna delen av hjärnan måste få vila. Stressade hjärnor kan inte fatta beslut eftersom den är upptagen med att rädda oss från en hotande situation.

3. Att ständigt vara i ”standby-läge” och redo att ”hugga i” kan i sitt extremfall leda till försämrad prestationsförmåga, utmattningsdepression och långa sjukskrivningar.

4. Hjärnan består av 1,5 procent av vår kroppsvikt, men den förbrukar 20 procent av energin. För att spara på energi gör vi många saker per automatik, så som att borsta tänderna. Ju mer stressad du är, desto mer gör du därför utan att tänka efter. Minnesförluster eller förvirring är alltså vanliga konsekvenser av trötta hjärnor.

5. Återhämtning och vila behövs för att återfå fokus. Stressade hjärnor är lika med okreativa och ofokuserade hjärnor.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Agree With Privacy Policy