Pressrum

Följ Studentum Sverige

Frågorna du ska ställa på arbetsintervjun

Blogginlägg   •   Jun 12, 2017 11:22 CEST

Lyckas på din arbetsintervju - det här är frågorna du ska ställa

En lyckad arbetsintervju beskrivs ofta i termer som ”den var avslappnad” och ”det blev en bra dialog mellan oss”. Faktum är att nära 60 procent av svenska rekryterare tycker att arbetssökande ställer för få intervjufrågor under arbetsintervjun och vill att kandidaten ska visa sig intresserad och ställa frågor. Detta enligt CareerBuilder.se.

CareerBuilder.se har nyligen gjort en undersökning om vilka fem intervjufrågor rekryterare helst vill höra av kandidaten på en intervju. Här är frågorna som får dig att framstå på ett positivt sätt och som ökar dina chanser till att få drömjobbet!

1. ”Vad har ni för värderingar och hur är företagsklimatet?” 
(73,1 procent av arbetsgivarna har i undersökningen angett att de vill få denna fråga)

- Det visar på att du är intresserad av företagsklimatet, att passa in på arbetsplatsen och framför allt få en känsla av om detta är ett företag som skulle passa dig och din personlighet.

2. ”Hur ser framtiden ut de närmaste tre-fem åren för ert företag?”
(61,3%)

- Det visar att du ser dig själv stanna på arbetsplatsen ett längre tag framöver och att du är mån om att utvecklas. Du får även en känsla av företagets vision och målsättningar.

3.”Vad är nästa steg i processen?”
(60,2%)

- En klart viktig fråga för dig att ställa om du är intresserad av att få jobbet och visar samtidigt på att kommunikation och information är viktigt för dig.

4.”Vilka är de förmågor och egenskaper ni värdesätter mest hos en person som anställs för detta jobb?”
(53,8%)

- Är en fråga som ofta ställs till kandidaten, men kan med fördel riktas mot arbetsgivaren. Frågan ger dig dels möjligheten att ta reda på om tjänsten verkligen passar dig, dels ett tillfälle att lyfta dina goda egenskaper.

5.”Kan du beskriva en vanlig dag eller vecka på jobbet?”
(53,8%)

- En konkret och bra fråga att ställa för att få en mer detaljerad beskrivning av tjänsten än du i vanliga fall får i platsansökan.

Nyfiken på arbetsmarknaden och olika jobb som finns? Kolla in yrkesguiden här!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera