Pressrum

Följ Studentum Sverige

Hur är det att studera på en folkhögskola?

Blogginlägg   •   Maj 15, 2017 16:18 CEST

Vad är foklhögskola - här är guiden du väntat på

Vill du få grundläggande behörighet för vidare eftergymnasiala studier eller fördjupa ditt intresse inom ett särskilt ämne? Folkhögskoleutbildningar finns på en mängd olika områden med undervisningsformer anpassade för just ditt behov!

Är du sugen på att göra någonting annat ett år eller kanske gräva djupare i ett intresse du har? Det var Lucas Gustavsson, som läste en ettårig musikutbildning på en folkhögskola utanför Uppsala. Han studerade olika musikgenrer så som blues och soul, balkan, jazz, latin och folkmusik, även om de två förstnämnda var klara favoriter.

- Jag valde att plugga på folkhögskola för att jag inte riktigt visste vilken del inom musiken jag ville syssla med och för att jag hade hört så mycket gott om just den folkhögskolan, säger han.

Liksom de flesta folkhögskolor ligger skolan lite utanför en stor eller medelstor stad. Det är även den lite lantliga, ofta väldigt mysiga miljön med boende på internat, som många studenter lyfter som styrkan med folkhögskolestudier. Så även Lucas.

- Jag hade ett av mina bästa år på folkis. Gemenskapen, internatlivet och att vara omringad av estetiska människor dygnet runt är fantastiskt. Man inspireras av så många människor! I mitt fall fick jag inspiration av alla andra musiker i min klass, men även av personer utanför klassrummet, berättar han.

Skaffa grundläggande behörighet

Och att hitta kompisar var inget problem.

- Att få kompisar är inte svårt. I början hängde alla på skolan med varandra och så fortsatte det hela året, även om jag hittade några som jag umgicks närmare med efter hand.

I Sverige finns det i dagsläget runt 150 folkhögskolor, många knutna till folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar och kursutbudet är enormt. Samtliga folkhögskolor erbjuder så kallad Allmän kurs, med eller utan särskilda inriktningar, där du som saknar kärnämnen från gymnasiet har möjlighet att läsa upp dessa parallellt med undervisningen. Detta är ett bra alternativ för dig som vill få grundläggande behörighet för att sedan kunna plugga vidare på en annan eftergymnasial utbildning. Kom bara ihåg att du med denna studieförberedande examen ansöker i en annan grupp (BF) om du väljer att läsa vidare på universitet eller högskola.

Praktik blandat med teori

Men det är kanske inte de behörighetsgivande kurserna som folkhögskolorna är mest kända för. Det är de särskilda kurserna inom allt från musik, sång, teater, konst och trädgård till skrivarkurser, webbdesign, fritidsledare och media. Folkhögskoleutbildningarna utgår från dina behov, förkunskaper och erfarenheter och kombinerar praktik med teori i sina inlärningsmetoder. Folkhögskola passar med andra ord dig som är lite mer praktiskt lagd.

- Det anordnas mycket aktiviteter på folkhögskola, så som föreläsningar, samtalsgrupper, fester och annat. Men det är mycket eget ansvar också, säger Lucas och påpekar att det i mångt och mycket är eleverna som bestämmer vilka aktiviteter de vill ha.

- Det var otroligt jobbigt när året tog slut, för jag hade ett så bra år. Jag kommer att ha med det fina minnet hela livet, avslutar han.

Vill du veta mer om att studera på folkhögskola? Läs mer här!

Artikeln om folkhögskolor publicerades i Studentumguiden 2016.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera