Pressrum

Följ Studentum Sverige

​Inför studievalet – detta är utbildningstyperna!

Blogginlägg   •   Maj 17, 2017 10:56 CEST

Lär dig skillnaderna mellan utbildningstyperna

En kort utbildning med många praktiska inslag, en master på universitet eller varför inte plugga deltid och på distans? Studentum reder ut skillnaderna mellan de olika utbildningsformerna.

Universitet och högskola

Det finns en mängd universitet och högskolor från Luleå i norr till Malmö i söder och är du sugen på utlandsstudier ökar valmöjligheterna enormt. Läs en treårig kandidatutbildning, en fyraårig magister eller en femårig master i det ämne som intresserar dig.

Passar dig som: Är mer akademiskt lagd och vill uppleva det klassiska studielivet med nationer, billig öl och nollning.

Hitta utbildningar på universitet eller högskola.

YH-utbildning

Står för Yrkeshögskoleutbildning och är kvalificerade utbildningar som matchar dig mot arbetslivets behov. Utbildningarna är omkring två år och innehåller en stor del praktik där du kommer i kontakt med dina framtida arbetsgivare.

Passar dig som: Snabbt vill få en examen och komma ut på arbetsmarknaden – och dessutom vara säker på att det finns jobb.

Hitta YH-utbildningar här.

Yrkesutbildning

Är utbildningar bedrivna av privata utbildningsanordnare inom allt från friskvård till bartender. Utbildningarna är allt från ett par veckor till ett par år långa och är oftast avgiftsbelagda.

Passar dig som: Snabbt vill få en examen eller certifikat inom ditt intresseområde.

Hitta din yrkesutbildning här.

Komvux/Vuxenutbildning

Komvux står för Kommunal Vuxenutbildning och består av både enskilda kurser i Matte 2 till yrkesinriktade gymnasiala program, så kallade Yrkesvuxprogram, som ger dig ett yrke. Anmälan görs via din hemkommun, där du även får veta om du blir beviljad till studier eller inte.

Passar dig som: Vill läsa upp eller läsa in betyg från grundskolan eller gymnasiet för att komma in på din drömutbildning.

Här hittar du komvuxutbildningar.

Svenska för invandrare (SFI)

SFI (Svenska För Invandrare) är en egen utbildningsform där du som saknar kunskap i svenska kan lära dig språket. SFI är gratis att studera och bedrivs av kommunerna.

Passar dig som: Bor i Sverige, är äldre än 16 år och saknar kunskap i svenska idag.

SFI-utbildningar - hitta dem här!

Folkhögskola

En av folkhögskolans viktigaste uppgifter är att ge en god grund för fortsatta studier och arbetsliv med stor vikt på individens utveckling och behov. Här finns både studieförberedande linjer, så kallade Allmänna kurser, och eftergymnasiala utbildningar – ofta inom estetiska ämnen.

Passar dig som: Vill läsa upp dina betyg, fördjupa dina kunskaper i ett visst ämne eller läsa en yrkesinriktad utbildning.

Sök, hitta och jämför folkhögskoleutbildningar här.

Konst- och kulturutbildning

Är eftergymnasiala estetiska utbildningar inom konst- och kultursektorn. Utbildningarnas längd varierar i allt från några veckor till några år.

Passar dig som: Vill förbereda dig för fortsatta estetiska studier eller att ge dig det yrkeskunnande du behöver för att arbeta med ditt intresse.

Hitta konst- och kulturutbildningar här.

Arbetsmarknadsutbildning

Är en utbildningstyp inriktad på ett specifikt yrke, beställd och beviljad av Arbetsförmedlingen. Syftet är att fylla de luckor som finns på arbetsmarknaden och korta den arbetssökandes väg till jobb.

Passar dig som: Riktar sig till dig som står långt ifrån arbetsmarknaden och behöver riktat stöd för att få jobb.

Få en lista på olika arbetsmarknadsutbildningar här.

Utlandsstudier

Det finns flera sätt för dig som vill plugga utomlands. Välj mellan att läsa hela din utbildning från utlandet genom att själv ansöka dit du vill, att ta hjälp av en svensk utlandsagent som hjälper dig med hela ansökningsprocessen eller att åka på en utbytestermin genom ditt universitet i Sverige.

Passar dig som: Är nyfiken på andra kulturer, vill lära dig nya språk och träffa människor från hela världen.

Sugen på att plugga utomlands? Kolla in utbildningarna här.

Distansstudier

De flesta utbildningstyper har distans som alternativ och det blir allt mer populärt att läsa sin utbildning hemifrån istället för genom traditionell klassrumsundervisning. Genom modern teknik får du en minst lika bra utbildning som om du fysiskt vore på plats i skolan.

Passar dig som: Jobbar på sidan av studierna, vill kombinera föräldraledigheten med plugg eller bor utomlands men vill studera i Sverige.

Får jag lyfta studiestöd för min utbildning? Kontakta Centrala Studiestödsnämnden (CSN) för att få svar på din fråga.

Jämför olika distansutbildningar här.

Lycka till med ditt studieval!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera