Pressrum

Följ Studentum Sverige

Nätverka dig till toppen

Blogginlägg   •   Jul 10, 2017 16:09 CEST

Bli ett proffs på networking

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hur hittar man nyckelpersonerna?

Är du nyligen utexaminerad, ung eller av andra orsaker ny på arbetsmarknaden? Har du inte haft möjlighet att göra det tidigare, är det nu hög tid att börja bygga på ditt professionella nätverk. Att ha kontakter inom olika branscher är grunden för en framgångsrik karriär. Även om du själv är ekonom är det guld värt att känna duktiga jurister eller systemutvecklare.

Bäst som det är sitter du med ett stort utvecklingsprojekt i knäna – och då behövs många kompetenser. Det kan dessutom vara just systemutvecklaren som känner din drömarbetsgivare. Ta därför som vana att alltid vara trevlig med de människor du kommer i kontakt med, både över mail, telefon och öga mot öga. Du vet aldrig när den personen kommer i din väg.

Var aktiv på LinkedIn

Ett andra väldigt enkelt knep att bygga ett rikt nätverk är den sociala webbtjänsten LinkedIn. Inget nytt under solen, men om du inte har tagit den på allvar ännu, är det hög tid nu. Allt fler arbetsgivare lägger ut sina platsannonser här och det är ett vanligt forum att bli headhuntad ifrån. Gilla och dela artiklar och inlägg från intressanta arbetsplatser för att skapa nya kontakter. 

Det största felet majoriteten gör när man ska skaffa sig kontakter är att gå in med för höga förväntningar. Man förväntar sig att alla ska be om att få hjälpa dig. Det handlar istället om att stanna upp och tänka efter; vad kan jag ge dig, vad kan jag bidra med? En viktig framgångsfaktor för att lyckas som nätverkare är viljan att hjälpa andra. Tjänster och gentjänster med andra ord.

Nyfikenhet öppnar dörrar

En annan viktig framgångsfaktor är att utbilda och utbildas i ditt eget nätverk. Du bär själv ansvaret för att få andra att veta vem du är, vad du kan och vad du vill. Genom att ställa frågor till intressanta personer du möter, om vad de gör och vilka intressen de har, ställs samma frågor tillbaka. Utgå inte ifrån att ens dina närmaste har full koll på dina kompetenser.

Ett sista tips för att bli en effektiv nätverkare är att skaffa dig en mentor. Genom ett mentorskap får du tillgång till den andra personens kunskaper, erfarenheter och nätverk. Och var inte rädd för att själv bli mentor, det är garanterat givande!

Läs fler karriärtips i senaste numret av Studentums Framtidsguide!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera