Pressrum

Följ Studentum Sverige

Så funkar YH-utbildningar

Blogginlägg   •   Mar 15, 2017 10:59 CET

48 % av Studentums besökare har inte full koll på vad en YH-utbildning är

48 procent av Studentums besökare har ingen eller dålig koll på vad en YH-utbildning är. Det visar vår senaste undersökning. Här är guiden om yrkeshögskoleutbildningar som du väntat på.

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen? I dag finns över 1 200 olika yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som utbildar personer inom 230 olika yrken.

Vad är skillnaden mellan en YH-utbildning och en universitets- eller högskoleutbildning?

– I yrkeshögskoleutbildningarna ingår både teoretiska studier och praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete), i samarbete med olika arbetsgivare. YH-utbildningar ska leda till jobb inom ett visst område, exempelvis inom sjukvården eller inom IT. För att få starta en YH-utbildning måste det nämligen finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till, och många får därför arbete efter examen. YH-utbildningar är ofta kortare än högskoleutbildningar, mellan ett och tre år.

Arbetsgivare är delaktiga i YH-utbildningarna, hur då?

– Det är ofta arbetslivet som initierar arbetet om att en viss utbildning behöver starta för att de märker att det saknas personer med rätt kompetens inom ett område. När utbildningen startar sitter företagen med i ledningsgruppen för utbildningen och påverkar innehållet, de kan också hålla föreläsningar och erbjuder ofta LIA-platser för studerande när det är dags för praktik. Efter examen brukar chanserna att få jobb hos dessa företag vara stora. Enligt vår senaste statistik har 51 procent av de examinerade studerande fått jobb på just sina LIA-arbetsplatser.

Hur många får jobb efter en YH-utbildning?

– 6 av 10 av de som har gått en YH-utbildning får ett jobb inom precis det område de utbildade sig till. Nästan 9 av 10, 88 procent, får ett jobb som helt eller till viss del är inom det de utbildade sig till. Så det är en stor andel av de som tar examen som faktiskt får jobb.

För vem passar en YH-¬utbildning?

– De som vet vad de vill jobba med väljer gärna en YH-utbildning. Eller så har man arbetat ett tag och vill byta bana, då kan YH-utbildningar vara ett alternativ. Vi har också många utbildningar på distans, om man vill läsa på en annan ort.

Just nu pågår Studentums YH-mässor runt om i landet. Näst på tur är YH-mässan i Stockholm den 29 mars. Läs mer om den här!

Vill du djupdyka ytterligare i YH-segmentet? Läs mer om yrkeshögskoleutbildningar och hitta en som passar dig på Studentum.se.

Studentum-redaktionen/AllaStudier-redaktionen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera