Pressrum

Följ Studentum Sverige

Så här är det att jobba som Art Director

Blogginlägg   •   Apr 27, 2017 10:27 CEST

Artikeln om Lovisa Haglunds yrke som AD publicerades i Studentumguiden 2016

Ett kreativt yrke med högt tempo där utmaningen främst ligger i att balansera mellan igenkänning och nyskapande. Så kanske man kan sammanfatta 27-åriga Lovisa Haglunds spännande jobb som art director.

I takt med att det digitala får en allt större plats i medievärlden, förändras även kraven på de som jobbar i branschen. Att förstå den digitala plattformen blir allt viktigare och den som lär sig rätt verktyg har en stor fördel. Det menar Lovisa, art director – eller AD som det brukar kallas.

- Tidningen i pappersform kanske inte kommer att finnas i framtiden och då måste man bredda sina kompetenser, säger hon och fortsätter:

- Men viktigast som AD är att man är en kreativ person med ett brinnande intresse för att skapa visuella arrangemang. Uppgiften är att skapa en form som guidar läsaren genom innehållet och ger en underhållande läsupplevelse.

Enligt henne är det just drivet och intresset för det visuella som skiljer en bra AD från en mindre bra. Det grafiska arbetet kan alla lära sig. Men vad exakt gör en AD?

- Det kan se väldigt olika ut. På en tidning är AD:n personen som ansvarar för hur hela tidningen ser ut, som sätter formen på produkten och som tar fram varumärkets grafiska profil. En duktig AD förstår varumärkets målgrupp och bjuder läsarna på ett visuellt äventyr som stärker innehållet.

- Själv sitter jag mycket vid datorn och producerar sidor, men är även med på vissa fotograferingar, förklarar hon.

Skapar en inspirerande form

Formen pratar Lovisa mycket om. Förmågan att skapa en röd tråd genom hela tidningen så att läsaren känner igen sig, men samtidigt vara tillräckligt kreativ för att skapa nya utseenden och formspråk som inspirerar läsaren.

- Mina förutsättningar är alltid desamma med typsnitt och färger, men tidningen ska ändå vara dynamisk, ny, underhållande, härlig och inspirerande. Det är en utmaning!

Ett växande intresse

Trots de spännande arbetsuppgifterna var AD-yrket aldrig en självklarhet för Lovisa. Först hade hon planer på att bli lärare. Det var den treåriga kandidatutbildningen i grafisk design och kommunikation på Linköpings universitet i Norrköping som fick henne att få upp ögonen för arbetet som art director.

- Utbildningen innehöll allt från grafisk design och reklam till marknadsföring och bildbehandling. Det var sista året då jag var på praktik på Frida Förlag, som jag började nischa in mig på AD-biten, berättar hon.

Vad har du för karriärsmål?

- Jag är egentligen där jag vill vara. Att jobba med en tidning är svinkul, men branschen är under hård press. Oavsett var jag landar vill jag gärna jobba med ett varumärke som jag kan utveckla och visualisera.

Och igen - att få jobba kreativt och skapa en form, avslutar hon.

Artikeln om Lovisa publicerades i Studentumguiden 2016.


Hitta din utbildning till AD här!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera