Pressrum

Följ Studentum Sverige

Så här är det att plugga till läkare i Polen

Blogginlägg   •   Jun 05, 2017 12:49 CEST

Guiden om utlandsstudier

London, L.A, Lismore eller Luxemburg? Drömmer du om att bo och leva utomlands en period av ditt liv och samtidigt studera? Då är utlandsstudier en fantastisk möjlighet! Välj mellan allt från en kortare språkresa till att läsa ett helt utbildningsprogram utomlands.

En som valde utlandsalternativet är Andrea Johansson som läser läkarprogrammet i Szczecin, Polen. Det är ett engelskspråkigt program på totalt sex år.

- Orsaken till att jag valde att läsa till läkare utomlands är för att jag inte kom in i Sverige på första försöket och jag ville inte lägga tid på att vänta och söka igen eftersom utbildningen är så lång, förklarar hon.

Att redan efter gymnasiet flytta utomlands var inte så mycket att fundera på, enligt henne.

- Jag hade länge haft en stark önskan om att bli läkare så valet var inte så svårt när jag blev erbjuden en studieplats. Jag kände redan en person som gick på universitet i Polen och fick information om hur det var att studera här.

Lika bra utbildning som i Sverige

Det finns många fördelar med utlandsstudier. Förutom att studiemöjligheterna näst intill är oändliga, träffar du även folk från en mängd olika länder, lär dig om nya kulturer och kanske ett eller flera nya språk!

Andrea berättar att det i hennes klass i Szczecin bland annat finns personer från Norge, Sverige, Danmark, Färöarna, Kanada och USA.

- Min engelska har blivit flytande och jag har även lärt mig en del polska.

Hon påpekar dock att man ska vara medveten om att det, trots möjligheter till att söka CSN för en del utlandsstudier, ofta tillkommer dyra årsavgifter till universitetet.

- Jag har heller inte haft råd eller tid att åka hem så ofta som jag kanske har velat, lägger hon till.

En förutfattad mening som Andrea ofta har stött på kring läkarstudier utomlands är att det skulle vara sämre än svenska universitet.

- Det stämmer inte alls! Utbildningen är väldigt teoretiskt krävande vilket ger oss en bra förberedelse för yrket och vi är likvärdiga andra studenter när vi söker jobb hemma efter examen.

Andra fördelar med att studera i Polen är att det är billigt att bo och leva, det är nära till andra städer om man vill se något annat och att man snabbt får kompisar i och med den intensiva utbildningen.

Ta hjälp av en utlandsagent

Är du också intresserad av att plugga utomlands eller åka på en språkresa? Då finns det flera saker att tänka på; boende, visum, ansökningar, stipendieansökningar och mycket mer. Men ta det lugnt – det finns hjälp att få! Det finns en mängd utlandsagenter eller utlandsförmedlare som hjälper dig som svensk student att hitta rätt i djungeln av olika utbildningar och som hjälper dig med alla praktiska ting som tillkommer vid en flytt utomlands. Känner du att du har koll på detta och vet var du vill studera kan du givetvis sköta hela ansökningsprocessen själv. De utländska skolorna är ofta hjälpsamma och kommer gärna med tips till dig som utländsk student.

Har du några tips till andra svenskar som funderar på att läsa sin utbildning utomlands?

- Börja med ansökningsprocessen i tid, det är många papper som ska ordnas och du behöver även diverse läkarintyg. Många oroar sig för att utbildningen ges på engelska men efter ett tag i Polen så känns det naturligt, säger hon.

Läs mer om utlandsstudier här.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera