Pressrum

Följ Studentum Sverige

Så hittar du studentbostad

Blogginlägg   •   Sep 07, 2016 09:51 CEST

Letar du efter studentbostad? Här är guiden!

Nära hälften av alla som börjar studera flyttar från sin hemort till en helt ny stad. Förutom allt nytt så som kompisar, studieämnen och lärare som kommer med att börja plugga, måste de flesta även hitta någonstans att bo. Enkelt kan tyckas, men då det råder bostadsbrist i de mest populära studiestäderna, får flera studenter börja terminen med en ofrivillig naturupplevelse i form av tältande i någon av stadens parker. Men låt inte det stoppa dig – här kommer de bästa bostadstipsen!

1. Kolla skolans bostadsutbud

Det första, kanske mest självklara alternativet, är att ta kontakt med den skola du ska börja studera vid. Många skolor, studentkårer eller studentorganisationer har bostäder eller rum i internat som de hyr ut lite billigare till studenter. Kontakta även kommunen eller skolan för att kolla om det finns bostadsgaranti i den stad du ska plugga i.

2. Ställ dig i bostadskö

Toppen för dig som lyckats muta till dig en studentbostad från skolan, men alla har tyvärr inte den turen. Att ställa sig i bostadskö är därför en naturlig andra åtgärd. I vissa städer borde du ha gjort det redan när du föddes, men oftast räcker det med några månaders kötid innan ett positivt mail dimper ner i mailboxen. Många bostadsköer är gratis, men i en del fall kan du vara tvungen att betala en slant.

3. Använd sociala medier

Nu är det upp till bevis! Hur många Facebookvänner och Instagramföljare har du lyckats samla på dig genom åren? I det här fallet är det flest som vinner! Sociala medier är nämligen en ypperlig kanal att använda sig av för att skaffa en studentbostad. Skriv en statusuppdatering om ditt desperata behov av tak över huvudet och locka med en hejdundrande inflyttningsfest så är problemet löst inom kort.

4. Ta till nödlösningar

Har du kommit ända hit? Vi beklagar. Då är det dags att ta till de sista utvägarna. Snika in dig hos en bekants bekant, bo ett par veckor på hostel, coachsurfa eller i värsta fall, köp ett tält… Som tur är brukar nödlösningarna vara kortvariga. Pressen på bostäder minskar i allmänhet då terminen drar igång.

Psst! När du väl har hittat en bostad kan det vara bra att dubbelkolla att du uppfyller Försäkringskassans krav för bostadsbidrag. Extra klirr i kassan är alltid välkommet som student!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera