Pressrum

Följ Studentum Sverige

Såhär är det att jobba som fotograf

Blogginlägg   •   Jun 12, 2017 11:57 CEST

Nyfiken på fotografyrket? Läs mer här!

En stenhård bransch med hög konkurrens och krav på stort eget driv. Så beskrivs ofta fotografyrket och yrkesfotografen Viktor Fremling håller med – du måste tro på dig själv och din egen förmåga. Men brinner du för yrket uppväger fördelarna utan tvekan nackdelarna.
- Det är skitkul att träffa nya människor, lyfta fram deras karaktärer och utöva det konstnärliga i yrket, säger han.

- Jag vaknar, sitter hemma och mailar och försöker starta upp nya jobbgrejer. Promenerar till studion som jag har på Gärdet, redigerar bilder, fotograferar efter lunchen och tar emot någon kund i studion på eftermiddagen.

Så beskriver Viktor en vanlig jobbdag som fotograf. Idag är entreprenörskap ett vanligt sätt att livnära sig på yrket. Själv har han drivit eget företag sedan han studerade till fotograf på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö.

- Är du lite av en entreprenör är det ett jättestort plus eftersom många jobbar som frilansande fotografer. Men för att lyckas i jobbet behöver du visa att du finns, skapa massa kontakter i branschen och kanske teama upp sig med någon likasinnad, säger han.

- Fördelen idag är att det finns många olika nischer inom fotografering. Är du exempelvis intresserad av matfotografering kan du samarbeta med en kock.

Kändisfotograf

Med ett stort intresse för människor blev porträttfotografering en naturlig inriktning för Viktor och han har med sina relativt få år i branschen hunnit fotografera såväl Centerns partiordförande Annie Lööf som Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

- Sådana personer har oftast inte så mycket tid, allt ska gå väldigt snabbt och min uppgift handlar mycket om att göra det så enkelt som möjligt för dem, säger Viktor och berättar att han hade cirka två minuter på sig när han skulle fota Annie Lööf.

- Men roligast tycker jag att det är att fota idrottare. De har så häftiga kroppar, är väldigt medvetna om sin kroppar och går med på det mesta.

”Köp en kamera och fota massor!”

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?

- Det är nog att kompromissa mellan mina egna visioner och idéer och kundens önskemål. En annan utmaning är balansen i jobbmängden. Ibland jobbar jag jättemycket och ibland mindre, det gäller att hitta mellanvägen, säger han.

Vad har du för tips till den som vill bli fotograf?

- Köp en kamera och fota konstant för att ta reda på vad du gillar och bli bättre på det du gör. Sedan hade jag sökt till en fotoutbildning eller till en fotograf för att få jobba för honom eller henne.


Artikeln om Victor och hans yrke som fotograf publicerades första gången i Studentumguiden 2016. Läs senaste numret här!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera