Pressrum

Följ Studentum Sverige

Sommarjobb eller sommarkurs?

Blogginlägg   •   Maj 29, 2017 11:41 CEST

Sommarjobba eller plugga en sommarkurs?

Nu nalkas sommaren och för att kunna njuta till max behöver du pengar. Frågan är: sommarjobb eller sommarkurs?

Nu är det hög tid att jobba för att sommaren ska bli så bra som möjligt. Det är nu du ska söka sommarjobb eller sommarkurs.

Alternativet sommarkurs

Den 15 mars var det sista ansökningsdag för sommarkurser på högskolan. För dig som vill gå en sommarkurs och dessutom lyfta studiestöd för det finns det mängder att välja bland. Har du inte redan anmält dig till en sådan kan du testa att göra en så kallad ”Sen anmälan” via antagning.se. Där hittar du också hela utbudet av sommarkurser.

För dig som inte är beroende av studiemedel utan bara vill utveckla dig själv och få en spännande sommarupplevelse finns massor av korta sommarkurser på folkhögskola. De kurserna är 1-2 veckor långa och du hittar dem på folkhögskola.nu. Du söker direkt till skolan och sista ansökningsdag varierar från skola till skola, men är vanligtvis i slutet av våren.

Hittar du inte din sommarkurs där? Kolla in Studentum.se.

Alternativet sommarjobb

Tiden går snabbt och konkurrensen är hård. Med andra ord – det är hög tid att söka sommarjobb. Jenny Appelberg på Academic Work ger tipsen som gör att du ligger steget före i rekryteringsdjungeln.

1. Börja tidigt

Många söker extrajobb redan i början av terminen vilket ökar chanserna att få ett sommarjobb senare. Om du inte har något extrajobb bör du börja skicka in dina ansökningar senast i mars. Tänk på att du konkurrerar med alla som redan har extrajobb på företagen, så vänta inte för länge.

2. Bredda kanalerna

Håll dig inte bara på ett spår! Bemanningsföretag har ofta tjänster ute tidigt, så gå in på flera olika sajter och spana. Titta även på Arbetsförmedlingen och olika jobbsökartjänster som Monster och Blocket, men stanna inte där. Många arbetsgivare har blivit duktiga på att rekrytera via sociala medier så underskatta inte Facebook och Linkedin. Spontanansökningar direkt på företagens hemsida kan också ge resultat!

3. Sök i din egen närhet

Gå igenom ditt eget nätverk, vem kan tänkas jobba på en arbetsplats som kan passa dig? Kanske är det dina kompisars föräldrar, era familjevänner eller ett äldre syskon som sitter på rätt kontakter? Se till att prata med de här personerna och sälj in dig själv!

4. Var prestigelös

De flesta gör misstaget att begränsa sig för mycket i sin sökprocess, man söker alldeles för snävt. Se det viktiga i att ha ett sommarjobb överhuvudtaget och att få erfarenheter och kontakter för framtiden. Alla jobb är meriter. Tänk även på att de flesta branscher rekryterar brett. It-bolag behöver ekonomer och vise versa, så sök brett!

5. Låt dig inte stoppas

Många tvivlar på vad de kan bidra med på ett företag, framför allt om man inte har så mycket erfarenhet med sig i bagaget. Men faktum är att många företag ser fördelar med att anställa personer utan erfarenhet. Då kan man komma in med nya idéer och synsätt och mycket energi. Låt alltså inte brist på erfarenhet stoppa dig, det kan vara din styrka!

6. Håll dig kort

Ett cv ska aldrig vara längre än nödvändigt. Max en A4-sida om du är junior. Rekryterare vill kunna få en snabb överblick, skriv kortfattat om varje tjänst och var noggrann med struktur och rubriker. Samma regel gäller för ditt personliga brev, det ska max vara ett A4. Tänk kort och konkret.

7. Säg hej!

Om du söker jobb i en butik eller på ett café är det en fördel att gå och lämna in sin ansökan personligen och presentera sig samtidigt. Söker du jobb på till exempel ett kontor är det bättre att skicka ett mejl och följa upp med ett telefonsamtal. Förbered vad du vill ha sagt när du ringer, du har några sekunder på dig att marknadsföra dig själv och öka chanserna att få jobbet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera