Pressrum

Följ Studentum Sverige

SYV-studentens råd till vilsna studenter: Det är okej att inte veta!

Blogginlägg   •   Apr 04, 2017 16:48 CEST

Mikaela Aare studerar till SYV på Stockholms universitet

Hur viktigt är det att ha arbetsmöjligheter och lön i åtanke när man väljer utbildning och vilken är den största utmaningen för studenter när de gör sina studieval? Mikaela Aare studerar till studie- och yrkesvägledare på Stockholms Universitet och hjälper oss reda ut flera kluriga frågor om utbildning.

- Det krävs väldigt mycket av dig som student när du ska hitta rätt utbildning idag. Utbudet är enormt och även om skolorna självklart erbjuder en bra studie- och yrkesvägledning, är det ändå din egen framtid det gäller och du måste vara självgående, säger studie- och yrkesvägledarstudenten Mikaela.

- Det finns mycket forskning som visar att en persons socioekonomiska bakgrund spelar stor roll när det kommer till utbildning och arbete. Familjen och vännernas inställning till utbildning smittar alltså med stor sannolikhet av sig.

Mikaela berättar att inställningen till valet av utbildning är annorlunda idag jämfört med när studenternas föräldrar var i samma sits. Idag är alla medvetna om att man hela tiden måste förnya sina kunskaper efter en föränderlig arbetsmarknad, menar hon.

- Största utmaningen för unga tror jag att är att hitta rätt information. Det finns så otroligt mycket information och studenterna måste lära sig söka och sålla bland allt detta.

Enligt Mikaela varierar kunskaperna om olika utbildningsalternativ och utbildningstyper mycket beroende på varifrån man kommer, om man har något syskon som har gått en viss utbildning eller om man har fått höra mycket om en specifik skola. Vanliga frågor som Mikaela får i egenskap av SYV-student är funderingar om den kommunala vuxenutbildningen, komvux.

- Jag får intrycket av att många inte vet hur de ska ansöka till komvux och var och hur de kan läsa kurserna, säger hon.

Bra med en viss medvetenhet

På studiemässorna som anordnas runt om i Sverige varje år kommer en mängd studenter som vill få information om specifika utbildningar och skolor. Bara SACO-mässan i Stockholm brukar ha ett besökarantal på cirka 25 000 personer. Men mässorna besöks även av många förvirrade studenter som inte alls vet vad de vill göra i framtiden.

Vad har du för råd till dessa vilsna studenter?

- Att det är helt okej att inte veta vad du vill! Det får ta lite tid att ta reda på vad du vill göra och det är ingen fara att testa lite. Du får testa och misslyckas och sedan testa på nytt.

Hur mycket ska man ta lön och arbetsmöjligheter i beaktande då man väljer sin utbildning?

- Det är svårt att svara på. Det beror egentligen på vad som motiverar dig i jobb- och studiesammanhang. Du får helt enkelt ranka vad du anser är viktigast i ditt kommande yrkesliv. Det finns mycket löneinformation att ta del av och det är förstås bra om du har lite koll på det, förklarar hon och fortsätter:

- Det viktigaste är såklart att du är intresserad av det du studerar. Det är 2-5 år av ditt liv du oftast lägger på din utbildning. Samtidigt är det bra om du är realistisk och medveten om hur arbetsmarknaden ser ut i den bransch du utbildar dig i.

Nyfikenhet och öppenhet bra kompetenser

Mikaela är kritisk till den lite snäva rekrytering som ofta sker på arbetsmarknaden. Det är vanligt att man ser jobbannonser där det efterfrågas ”flexibla personer med social kompetens”. Något hon anser att arbetssökande ska ta med en nypa salt.

- Det finns en typisk mall som många arbetsgivare använder då de ska anställa ny personal. Som arbetssökande får du inte bli avskräckt av jobbannonserna, det viktigaste är att du vet vad du själv är bra på. En jobbannons säger ofta lika lite om ett jobb som ett CV säger om en person, förklarar hon.

- Generellt kan man säga att egenskaper som nyfikenhet och öppenhet är bra kompetenser i alla jobb.

Slutligen, har du några tips på vad man ska tänka på när man skriver sitt CV eller personliga brev?

- Ha en tydlig struktur, kläm inte in allt för mycket text och försök få fram vad du kan bidra med på arbetsplatsen. Kom gärna med konkreta exempel! Skriv för den tjänst du söker, använd dig inte av massutskick - det syns!

Har du frågor om studier som du vill få svar på? Ställ din fråga här!

Artikeln publicerades i Studentumguiden 2016 - läs den här

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera