Pressrum

Följ Studentum Sverige

Vårens folkhögskoleguide är här

Blogginlägg   •   Mar 21, 2017 17:47 CET

Guiden till folkhögskolestudier

Vill du få grundläggande behörighet eller ett yrke direkt? Är du intresserad av att djupdyka i ditt musikintresse eller bo tillsammans med andra konstintresserade på en skola? Folkhögskolor finns runt om i hela Sverige och erbjuder ett brett utbud av utbildningar.

På Studentum.se finns närmare 400 olika folkhögskoleutbildningar att välja mellan. Det unika med folkhögskoleutbildningar är att du både kan förbereda dig inför högre studier genom en så kallad Allmän kurs, eller specialisera dig inom ett specifikt område genom en Särskild kurs.

Allmän kurs - få högskolebehörighet

Många tror att Komvux är den enda vägen att gå för att läsa in grundläggande behörighet. Men flertalet av Sveriges folkhögskolor erbjuder denna möjlighet genom allmän kurs. Allmän kurs ges oftast med olika inriktningar så att du samtidigt kan fördjupa dig inom ett ämne som intresserar just dig. Skaffa grundläggande behörighet på folkhögskola!

Läs mer om Allmän kurs på folkhögskola här

Särskild kurs - skaffa dig ett yrke 

Särskild kurs vänder sig till dig som vill specialisera dig inom ett specifikt område och få ett yrke. Folkhögskolorna runt om i Sverige har ett brett utbud av eftergymnasiala utbildningar med olika inriktningar. Du kan bland annat läsa till journalist, behandlingspedagog, tolk, hälsocoach, fritidsledare, musiker och mycket mer.

Hitta din folkhögskoleutbildning här

Bo på skolan

Det unika för folkhögskolor är inte bara deras breda utbud av olika estetiska utbildningar, inom musik, konst och kultur, utan även den gemenskap och glädje som många får av att studera en folkhögskoleutbildning. Nästan alla folkhögskolor har nämligen internat, vilket innebär att du kan bo på skolan tillsammans med dina klasskompisar. Många tidigare studenter berättar om sitt år på folkhögskola som ett av de bästa åren de har haft i sitt liv.

Kostnadsfritt och CSN-berättigat

Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri. Däremot får du betala för kursavgift, studiematerial, lunch, resor med mera. Om du väljer att bo på internat betalar du också för övrig kost och logi.

Från och med höstterminen det år du fyller 20 år kan du söka studiemedel för att studera på folkhögskola. För de eftergymnasiala yrkesinriktade utbildningarna finns ingen nedre åldersgräns för ansökan om studiemedel.

Ansök på skolans hemsida

När du väl hittat en fokhögskoleutbildning du är intresserad av ansöker du genom skolans egna hemsida. Där finns anvisningar kring vilka dokument du ska skicka in för att ansöka.

Läs mer om folkhögskola som utbildningsform här och passa på att besöka en folkhögskola under Folkhögskolans dag! Här kan du se vilka aktiviteter som erbjuds detta år.


/Studentumredaktionen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera