Pressrum

Följ Studentum Sverige

Vad är en YH-utbildning?

Blogginlägg   •   Okt 30, 2017 11:02 CET

Vad är egentligen en yrkeshögskoleutbildning?

Vill du ha en kort, nischad utbildning med nära koppling till företag i branschen? Yrkeshögskoleutbildningar, eller YH-utbildningar som det kallas, övervakas och beviljas av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). De finns på heltid, deltid och distans i hela Sverige.

– Dels är jag ingen traditionell pluggis, dels var jag sugen på en kortare utbildning och lockades av praktikdelen. Jag sökte utbildningar på nätet och tyckte att just företagssäljare lät intressant.

Anders Åkerlund, 24, tar en kort paus. För några år sedan avslutade han en tvåårig YH-utbildning till företagssäljare, som han var mycket nöjd med. Där läste han allt från försäljning och marknadsföring till projektledning och företagsekonomi.

– För mig passade en YH-utbildning perfekt. Jag hade inte klarat en hel akademisk femårig utbildning då jag dessutom har dyslexi, förklarar han.

Fot in på arbetsmarknaden

Det är ofta praktiken som många lyfter som den stora fördelen med YH-utbildning. Alla YH-utbildningar innehåller en eller flera praktikperioder, så kallat

Lärande i Arbete (LIA). Syftet med LIA är att tillföra en praktisk del till den teoretiska utbildningen och ge studenterna möjlighet att komma i kontakt med företag i branschen. Praktiken är ett naturligt sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och blir för många även det första jobbet man får efter sin examen.

– Jag och de flesta av mina klasskompisar fick jobb direkt efter utbildningen. Jag började på ett företag som jobbar med företagsprofilering.

Anders förklarar att den praktiska förankringen inte enbart fås från praktiken. Många av lärarna på skolan hade bakgrund som konsulter från arbetslivet och skoluppgifterna var ofta kopplade direkt till näringslivet i form av olika fallstudier.

– Det var ganska mycket grupparbeten och föreläsningar, men även självstudier. Oftast satt jag med klasskompisar och pluggade efter skolan, berättar han.

Enligt Anders ordnades det inte så många aktiviteter utöver studierna, så på fritiden fanns det tid för både plugg och utövandet av hobbies.

– Men det var såklart upp till eleverna själva om vi ville arrangera något skoj.

Får studiestöd

YH-utbildningar bedrivs av olika utbildningsanordnare, till exempel privata utbildningsföretag, kommuner, landsting, universitet och högskolor. Förutom att YH-utbildningar är korta, nischade och praktiskt inriktade, är de även CSN-berättigande. De finns inom en mängd olika områden, i branscher som är efterfrågade på arbetsmarknaden, så som ekonomi, bygg, sjukvård, försäljning, IT, turism, media, design, lantbruk, tillverkning och teknik.

Övervakas av myndighet

För att få anordna en YH-utbildning måste man ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), vilken även fungerar som en slags kvalitetsstämpel för utbildningen. Det är ett arbetsmarknadsråd vid myndigheten som bestämmer vilka utbildningar som är relevanta och får starta från år till år. Besluten baseras bland annat på arbetsmarknadsstatistik om brist- och överskottsyrken och kommer varje år i slutet av januari.

Hitta din YH-utbildning på Studentum.se!

Kommentarer (2)

  Hur upplever ni att YH-utbildningar upplevs av företag som anställer folk? Är det mycket sämre än att studera på högskolan eller har de nu förstått att YH ger mycket och annorlunda kunskaper?

  - Linda Maria Larsson - 2018-07-25 00:28 CEST

  Hej Linda!

  Det är absolut inte sämre att välja en YH-utbildning framför till exempel en utbildning på universitet eller högskola. Faktum är att trenden visar att fler och fler väljer att läsa en YH-utbildning och det är även fler som får en anställning inom sitt valda område direkt efter sin YH-utbildning. Enligt siffror från MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan) så var det hela 93% av de som hade gått klart sin utbildning på yrkeshögskola år 2017 som fick anställning inom ett år, en siffra som universitet och högskola inte kommer upp i.

  Vänligen,
  Evelina Thörn
  Studentum.se

  - Evelina Thörn - 2018-08-13 16:17 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera