Pressrum

Följ Studentum Sverige

Ångest inför tentamen påverkar prestationerna negativt!

Pressmeddelande   •   Jun 02, 2010 06:00 CEST

Att skriva tenta är påfrestande för studenterna. Detta visar en enkätundersökning som Studentum, nordens ledande söktjänst för eftergymnasiala utbildningar, har gjort i Sverige och Danmark. Enkäten visar att 54 % av studenterna, 56 % av de svenska studenterna och 52 % av de danska studenterna,  känner ångest och är nervösa inför tentamen, vilket de också anser påverkar deras prestationer och resultat negativt.

Hela 23 % av studenterna känner ångest för tentamen redan från att de påbörjar utbildningen. 31 % är mest nervösa, men anser att nervositeten påverkar deras studieprestationer negativt. Resultaten tyder på att studenter har svårt att prestera under press.

- Det stora antalet elever som inte tror att de kan prestera sitt bästa vid tentamenstillfälle på grund av nervositet och rädsla kanske kan vara ett tecken på att den befintliga examinationen ska se över nya former, säger Carsten Schmidt, informatör på Studentum.dk.

Få andel studenter känner ingen press för tentamen

Enkätundersökningen visar att endast 18 % av studenterna inte känner någon press, eller nervösitet inför och under tentamenstillfällen. De ser istället tentamen som ett ypperligt tillfälle för att visa lärarna deras studieprestationer, och vad de lärt sig under studietiden. 29 % av studenterna säger att de är nervösa inför tentamenstillfällena, men att denna nervösitet inte påverkar deras prestationer vid själva examinationen. Denna nervösitet kan beskrivas som ”den goda nervositeten” som istället för att skapa ångest skickar ut adrenalin och andra ämnen ut i kroppen, som sätter hjärnan i högsta beredskap för att prestera på bästa möjliga sätt.

Höga krav skapar pressade studenter

Trots att det finns studenter som hanterar den press som studierna och tentamen skapar, så är det fortfarande mer än hälften av studenterna som medverkade i enkätundersökningen som känner hög press och prestationsångest. Detta är något som Studentum inte tycker man ska se lätt på.

- Många studenter har väldigt höga krav på sig själva och blir stressade av sina egna förväntningar. Det är viktigt att ta reda på varför man mår dåligt och samtidigt se över sina studievanor, säger Sitemanagern Linda Essén på Studentum.se.

Hon avslutar med:

- Oavsett om det är studenten själv som ställer för höga krav på sig, eller om det är samhället och studieklimatet som skapar denna känsla hos studenterna, så bör man ta det djupare och se vad som kan göras, hur man kan skapa nya reformer.

Presskontakt:

Linda Essén, Site Manager
Studentum, Sverige
Direkt: 08-509 106 59
E-post: linda.essen@studentum.se

Carsten Schmidt, Informationschef
Studentum, Danmark
Direkt: +45 (0)701 454 05
E-post: carsten.schmidt@studentum.dk

Om Studentum

Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier. Studentums vision är att hjälpa alla i hela världen att hitta sin utbildning.  Detta gör vi via vår webbportal, genom samarbetspartners, genom besök i gymnasieskolor och universitet samt deltagande på studentmässor. På Studentum.se samlar vi alla typer av eftergymnasiala utbildningar; svenska och utländska universitet, högskolor, KY/YH-anordnare, folkhögskolor, yrkesutbildare mm. I dagsläget finns över 20 000 sökbara utbildningar i vår databas. På Studentum.se finns även studentbloggar, reseberättelser, utbildningsforum, vanliga frågor och svar om utbildning, skolrecensioner och mycket mycket mer. Studentum har funnits sedan år 2001, har 95 medarbetare, och har även verksamhet i Norge, Danmark, Finland samt globalt med internationella sajten Educations.com.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Agree With Privacy Policy