Pressrum

Följ Studentum Sverige

Stora brister i genomförandet av yrkeshögskolan - utbildningsanordnare och studenter drabbade

Pressmeddelande   •   Nov 20, 2009 06:00 CET

Den här hösten startar de första utbildningar i den nya yrkeshögskolan. Men många är kritiska till genomförandet av yrkeshögskolan. Dålig planering och informationsbrister har resulterat i att utbildningsanordnare drabbats ekonomiskt och att blivande studenter känner sig snuvade på ansökningsmöjligheter. Det visar en undersökning från Studentum med 1400 blivande studenter och 45 KY/YH-anordnare.


- Alliansen har velat genomföra yrkeshögskolan under sin mandatperiod, vilket har gjort processen forcerad och tyvärr bristfällig. Det är naturligtvis oerhört positivt att det satsas på yrkesutbildning,men Myndigheten för yrkeshögskolan har inte fått rätt förutsättningar för att starta upp en helt ny utbildningsform på så kort tid. Vår undersökning visar att yrkeshögskolan därför har fått en tuff start, även om de flesta är mycket positiva till den, säger Lina Eriksson, Informationschef på Studentum, Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier.


Brister i informationen - en avgörande orsak till kritik
Även om de allra flesta är positiva i grunden till yrkeshögskolan, har genomförandet inte varit smärtfritt. Var tredje utbildningsanordnare menar att brister i genomförandet av yrkeshögskolan har drabbat dem negativt. Nästan var fjärde anordnare, 22 procent, har drabbats ekonomiskt. Fler än var tredje, 38 procent, har inte kunnat marknadsföra sig på det sätt som de har velat pga att de inte fått godkännande om yrkeshögskoleutbildning i tid.

Sex av tio anordnare menar att genomförandet har brustit i planering och inte varit genomtänkt. Nästan lika många menar att rollerna mellan KY-myndigheten och YH-myndigheten har varit oklara. 67 procent menar att informationen kommit alltför sent.

Fyra av fem blivande studenter anser att de har dålig eller mycket dålig kunskap om den nya yrkeshögskolan. Något som bekräftas genom att sju av tio tror felaktigt att YH-utbildningar ger högskolepoäng och ännu fler tror att yrkeshögskolan är en del av högskolesystemet. Nästan hälften av de blivande studenterna anser att de har missat att söka till en YH-utbildning på grund av brister i informationen.


YH-Myndigheten borde få ett tydligare informationsansvar
Idag har Myndigheten för yrkeshögskolan inget tydligt informationsansvar gentemot blivande studenter. Men de flesta utbildningsanordnare, 85 procent, menar att ansvaret för information om utbildningsformen och de olika utbildningarna bör fördelas på både YH-Myndigheten och utbildningsanordnarna. 13 procent menar att det borde vara myndighetens uppgift helt och hållet. Nära sju av tio utbildningsanordnare menar att de kommer att få lägga mer resurser på information och marknadsföring framöver än vad de har gjort tidigare.


De flesta i grunden positiva till yrkeshögskolan
Mer än hälften, 58 procent, av de blivande studenterna är positiva till införandet av yrkeshögskolan. Något som kan jämföras med nästan nio av tio, 87 procent, bland anordnarna. Båda grupperna tror att statusen för eftergymnasiala utbildningar kommer att öka. Åtta av tio anordnare tror dessutom på en förbättrad kvalitet.Presskontakt:

Lina Eriksson
Informationschef Studentum
Tel: 08-509 106 23, Mobil: 073-693 09 73
E-post: lina.eriksson@studentum.se


Om yrkeshögskolan och Myndigheten för yrkeshögskolan:

Den 1 juli förändrades organisationen för eftergymnasial yrkesutbildning i Sverige. En ny utbildningsform, YH-utbildning, infördes. En ny myndighet, Myndigheten för yrkeshögskolan fick 1 juli det övergripande ansvaret för beslut om statsbidrag, kvalitetssäkring och tillsyn av yrkeshögskoleutbildningar. Under hösten 2009 startar 89 nya yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) inom olika branscher runt om i Sverige. KY-utbildningar, lärlingsutbildning för vuxna till vissa hantverksyrken samt kompletterande utbildningar och påbyggnadsutbildningar kommer nu att administreras av Myndigheten för yrkeshögskolan. Alla YH-utbildningar kommer att samlas inom ett och samma regelverk och med en ansvarig myndighet. Läs mer om Yrkeshögskolan här.

Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier. Vår affärsidé är att hjälpa svenska och utländska universitet, högskolor, KY/YH-anordnare, folkhögskolor, yrkesutbildare och andra utbildningsinstitut att finna studenter till sina utbildningsplatser. Detta gör vi via vår webbportal, genom samarbetspartners, genom besök i gymnasieskolor och universitet samt deltagande på studentmässor. I dagsläget finns över 15 000 sökbara utbildningar i vår databas. Studentum har funnits sedan år 2001 och har idag ca 80 medarbetare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera